Exista cinci tipuri de baza pentru ten, dar acestea pot varia in timp de la persoana la persoana din cauza unor boli sau din alte motive. Informatiile urmatoare v-ar putea ajuta sa descoperiti ce tip de ten aveti.

Tenul uscat

Este cauzat de glandele sebacee care nu produc grasime suficienta pentru a mentine pielea lubrifiata. Pielea este subtire, mata, are tendinta sa se cojeasca si sa se inroseasca usor. In plus este acoperita cu vinisoare dilatate. Hidratarea este deficitara, deoarece pielea, desi absoarbe apa, nu o poate fixa. Acest tip de ten necesita o ingrijire intensiva, la exterior cu creme hidratante, iar in interior band multa apa. Daca nu este tratat corect, si datorita factorilor externi, pot aparea riduri foarte devreme.

Tenul gras

Acest tip de ten este dat de data aceasta de glandele sebacee care produc prea multa grasime, iar rezultatul este ca tenul este plin de impuritati, apare acneea si este lucios. In ciuda acestor neajunsuri tenul gras isi pastreaza un aspect tanar cu trecerea timpului in comparatie cu celelalte tipuri de ten.

Tenul normal

Tenul normal este bine irigat cu sange, curat si intins. Porii sunt mici, abia vizibili, impuritatile sunt putine sau deloc si pielea nu este sensibila. Cantitatea de apa si grasime este echilibrata, iar pielea reactioneaza bine la soare, vant si vreme proasta. Este tenul ideal, sanatos, dar din pacate din ce in ce mai putin intalnit.

Tenul sensibil

Pielea sensibila poate fi uscata, grasa sau normala si este caracterizata prin inrosiri si iritatii frecvente. Pielea este extrem de subtire si delicata si de aceea are tendinta sa se ofileasca prea devreme. Necesita o ingrijire temeinica si atenta. Persoanele cu acest tip de ten trebuie sa renunte definitiv la folosirea sapunului si a substantelor care contin alcool si sa se fereasca de soare si de vant puternic.

Tenul mixt

Cei mai multi oameni au doua tipuri de ten. Combinatia tipurilor de piele este caracterizata indeosebi de zona T grasa care acopera fruntea, nasul si barbia, in timp ce pielea de pe obraji, din jurul ochilor si a gurii este normala sau uscata. Acest tip de ten are nevoie de tratamente diferite folosind produse pentru fiecare tip de piele care se regaseste pe fata.